konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

50 GODINA DVORANE KULTURNOG CENTRA

 

Dvorana Kulturnog centra Beograda je jedini bioskop u Beogradu koji neprekidno, 365 dana u godini, radi već 50 godina. Dvorana KCB je jedinstvena još i po tome što je to jedina bioskopska sala koja od osnivanja nikada nije renovirana ili adaptirana, pa se tako može smatrati i „spomenikom“ arhitektonskog i tehničkog nasleđa koji vredi zaštiti.


Ipak, ono po čemu je Dvorana Kulturnog centra – DKC, kako je publika najčešće zove, poznata jeste da je to bioskop dobrog filma, koji je odnegovao generacije ljubitelja filma, od kojih su mnogi potom postali i istaknuti filmski stvaraoci.
U poslednjih desetak godina  DKC se prepoznaje i kao svojevrsni festivalski centar, jer se u ovom bioskopu odvijaju svi značajni filmski festivali u Beogradu, kako oni koje inicira i realizuje Kulturni centar Beograda tako i oni u kojima je Centar saorganizator i domaćin: Nordijska panorama, FEST, Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, BELDOKS, Slobodna zona, Festival autorskog filma, brojni festivali nacionalnih kinematografija, od kojih su festivali skandinavskih zemalja, španskog, nemačkog i austrijskog  filma već dobili status redovnih filmskih manifestacija.

DKC je i mesto u kome se priređuju filmski programi namenjeni marginalnim grupama svih starosnih dobi, a bio je i jedan od 6 nacionalnih organizatora u Evropi prve dodele Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (2012). Mlada publika je u žiži našeg interesovanja kako na specijalnim programima tako i u redovnom filmskom programu Centra, koji svoju Dvoranu ne vidi kao običan bioskop već kao središte za širenje filmske kulture, kako je filmski program i koncipiran pre 50 godina.

Kulturni centar Beograda je za jubilej svog filmskog programa i Dvorane počeo da se priprema još pre 5 godina, kada smo ušli u proces prikupljanja dokumentacije za adaptaciju sale. Međutim, u trenutku kada su završeni svi projekti i kada je trebalo pristupiti adaptaciji, budžet je drastično smanjen i potpuno je neizvesno kada će i da li će adaptacija sale biti moguća.

Dvorana KCB je, moramo napomenuti, jedan od retkih bioskopa u Srbiji koji pripada mreži Europa Cinemas i Eurimages, evropskog programa za podršku umetničkim bioskopima koji promovišu autorski i evropski film.

Prošle godine, upravo uz pomoć Eurimaža, kao i Grada Beograda, Republike, ali i sopstvenim sredstvima uspeli smo da nabavimo opremu za digitalne projekcije, što je zapravo bio poslednji trenutak da bi ovaj bioskop opstao jer je proizvodnja filmske trake upravo prekinuta svuda u svetu 31. 12. 2012, a zvanično neće biti distribucije 35mm kopija od 30. 6. 2013. godine.
 
Uprkos svim nepovoljnostima i  samo zahvaljujući jedinstvenom kvalitetnom programu DKC beleži posećenost koja se, na primer, u poslednjih  pet godina kreće  od 39.800 do 48.000. U 2012. godini filmove je u DKC gledalo  40.816 posetilaca.

U godini jubileja Dvorana Kulturnog centra organizuje brojne programe namenjene svim starosnim i socijalnim grupama, a glavna manifestacija i proslava rođendana održaće se u oktobru 2013. godine.

Print  

The Cultural Centre of Belgrade
Knez Mihailova 6
11000 Belgrade, Serbia
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot