konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  
Foto:

Ukupno: 6

Dolce vita kolekcija

Po kućama Beograđana čuči duša Grada, koja pokazuje da Beograd nije samo mesto dobrog provoda i noćnog života. Taj istinski karakter Beograda koji obitava iza prozora beogradskih domova, mirišljavih od slatkiša veštih domaćica, inspirisao je Ljubicu Sunu Čehovin da dizajnira nov suvenirski program Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda i da ga nazove Beograd dolče vita. Blokovi, kecelje, poslužavnici, šoljice za čaj, tanjirići, torbe, majice novog, svežeg, gotovo pop imidža, odškrinuće vrata onog drugog, toplog i “domaćeg” Beograda kojeg turisti retko dožive.

Napravljeni u preovladjujućim pastelnim tonovima i u prirodnim materijalima, sa printovima originalnih rukopisa i receptura koje deluju kao notne sveske, mekih oblika i nenametljivih dezena, suveniri odišu Beogradom kojeg dobro poznaju samo njegovi sadašnji ili bivši žitelji. Autorka kaže da je Beograd dolče vita omaž njenoj mladosti i svim posetama i slavama na koje je išla, proslavama koje je priređivala, onom žagoru, smehu i tipično beogradskoj atmosferi govora “u dva glasa” gde se svi super provode i svi sve čuju, ali niko nikog ne sluša. Suvenire je posvetila svojim prijateljima, prijateljima svojih roditelja, tetkama, strinama i svim čarobnim “majstoricama” koje žive iza beogradskih prozora.Takođe, i svoj deci koja danas ne rastu u Beogradu sticajem nesrećnih okolnosti iz devedesetih godina.

Beograd dolče vita je nostalgija za starim kuhinjama, sedeljkama, slavama i posetama kada su žene jedna drugoj delile recepte. Razne vrste slatkiša kao što su kokos kugle od mleka, recept g-đe Savić, pita od jabuka… su samo ukrasne šare koje asociraju i usmeravaju pažnju na beogradske domaćice i kuhinje. Njena je želja da na ovaj način uvede goste Beograda u goste kod Beograđana, kako bi iz njega poneli delić toplog i domaćeg. Beograd dolče vita je i blaga ironija idealizovane slike koju imaju jedni o drugima – turisti o Beogradu, gradu sjajnog provoda, a Beograđani o lepršavom i lakom životu na Zapadu.

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close