konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  
Foto:

Ukupno: 6

Etnic Chic Collection

Beogradski izlog Kulturnog centra Beograda je bogatiji za još jedan suvenirski program. Reč je o kolekciji suvenira ETHNIC CHIC, slikarke i dizajnerke Ivane Kaline Mitrović (copy: Gordana Jelisijević). Na majicama, šoljama, podmetačima, podlogama za kompjuterskog miša, kesama, budilnicima je Kalemegdanska tvrđava kao dominantan motiv, ukomponovan sa stilizovanim motivima čoveka i žene sa starih ćilima, kao i motivima životinja i alatki sa amajlije iz 18. veka.

Moja namera je da tradicionalne motive koristim na nov, moderan način i da nacionalno umetničko nasleđe prilagodim savremenoj, postmodernoj estetici. U kolekciji ETHNIC CHIC, karakterističan motiv Beograda, Kalemegdanska tvrdjava, ukomponovan je sa stilizovanim antropomorfnim motivima čoveka i žene sa ćilima iz okoline Dobanovaca (1890) i Šapca (polovina 20.veka), kao i grafički stilizovanim motivima životinja i alatki sa ogrlice - amajlije iz 18. veka, pronađene u okolini Pirota, kaže autorka.

Ivana Kalina Mitrović (Ivanjica, 1971) je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. Pored slikarstva bavi se primenjenim dizajnom. Njen rad je inspirisan narodnom ornamentikom sa ćilima i veza i arheološkim materijalom. Koristi tehniku sito štampe na tekstilu, keramici i drugim materijalima.
 

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close