konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  
Nema sadžaja.
Ukupno: 0

Čitalački klub Kulturnog centra Beograda

 

Čitalački klub Kulturnog centra Beograda je deo projekta čitalačkih klubova koji organizuje Grupa 484. Reč je o obrazovnom programu posvećenom srednjoškolcima, koji je zamišljen tako da bude most između školskog programa i onoga što je stvarna književna i kulturna ponuda. Dela koja su čitana i analizirana u čitalačkom klubu, jednim delom su književne interpretacije događaja iz neposredne jugoslovenske prošlosti, kao i iz postjugoslvenskog tranzicionog perioda, ali i dela iz svetske književnosti koja mogu kreativno da isprovociraju mlade ljude, bilo svojim formalnim, bilo sadržinskim karakteristikama. To konkretno znači da je fokus bio na piscima koji nastavljaju avangardnu i neoavangardnu poetiku, kao i na onima kod kojih je izražen društvenokritički angažman.

Neki od zastupljenih književnih rodovi bili su „ilustrovani“ gostovanjima savremenih pisaca, koji su govorili o svom zanatu, ali i o svom čitalačkom iskustvu, mogućnostima čitanja, pisanja i različitih pristupa različitim književnim žanrovima.

Na tom tragu radionica je imala za cilj da kod polaznica/ka razvije ono što bi se moglo nazvati „tekstualno mišljenje“, a što podrazumeva, najjednostavnije rečeno, učenje kako da se precizno artikulišu sopstvene misli i osećanja. Modeli govora i mišljenja (i, ne manje, ponašanja) koji se mladima nude preko sredstava masovne komunikacije, eufemistički rečeno, jesu problematični, a njihov uticaj na duži rok može biti poražavajući.

Aktivnosti Čitalačkog kluba Kulturnog centra Beograda su sinhronizovane sa ostalim klubovima u Srbiji i regionu, i pored osnovnog, imaju kao prateći cilj upoznavanje srednjoškolaca sa zajedničkom (ratnom) prošlošću, kao i ukazivanje na mogućnosti prevazilaženja, putem literature, tog teškog nasleđa.

Projekat je realizovan u periodu od oktobra 2011. do juna 2012.

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close