konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Foto:

Ukupno: 2

ŠPANSKI METAR 2012: SUDBINE I STRASTI
Po prvi put na Festival stižu gosti iz Španije: reditelj i scenarista Monćo Armendariz i producentkinja Pui Oria. .
18 maj pet
22 maj uto
19:00
21:00
Kadar iz filma NE PLAŠI SE, r. Monćo Armendariz, 2011.

Festival Španski metar stigao je do svog petog izdanja. To mu je prvi u, nadamo se, dugom nizu jubileja. Po prvi put na festival stižu gosti iz Španije: reditelj i scenarista Monćo Armendariz i producentkinja Pui Oria. Prvi put na programu ćemo imati vestern i to špageti, „Blektorn“ Matea Hila i prvi put delo Karlosa Saure. Reč je o filmu Sedmi dan koji smo pokušavali da dobijemo od osnivanja festivala i iz koga je nastao i moto ovogodišnjeg španskog metra Sudbine i strasti.
U Saurinom filmu strast je vrsta karaktera, a sudbina je od Boga i nepromenjiva. Nasuprot tome, u filmu koji će otovoriti festival, ono što se dogadja glavnoj junakinji nije sudbina već mőra koja može da se odagna. Strah i inercija podstiču sudbinu, a snaga može da je menja - po određenj ceni. U tom smislu, Armendarizovom filmu pridružuju se Amador i Život je samo jedan. U sva tri , junakinje su žene koje pokušavaju da se odupru onome što im se dogadja ili im se tek sprema. U četvrtom filmu u kome je protagonista žena, otpor nije uspeo jer je strast nadvladala razum. Reč je o Agori , svojevrsnoj lekciji iz istorije kao sudbine koja se ponavlja. Shvataju to i bolivijski indijanci u izvrsnom filmu Prodaće i kišu ali se neće pomiriti s tim.
Ljudski je boriti se i to ponekad daje rezultate, potvrdjuje dirljiva komedija „Kinez za poneti“ dok se u Crnom hlebu od sudbine , ipak, ne može pobeći.
Pred nama je devet mudro napisanih i znalački režiranih priča koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jer su život kao strast i film kao sudbina dobitna kombinacija.

Program festivala:

petak, 18. maj
20.00 Svečano otvaranje
NE PLAŠI SE 
(No tengas miedo/ Don`t Be Afraid)

Junakinja filma je Silvija, devojka koja je od malena bila očeva ljubimica da bi ubrzo postala i njegova žrtva. Trpela je njegovo seksualno maltretiranje skoro dve decenije, a onda je rešila da se više ne plaši, da mu se suprotstavi i da ponovo izgradi život.
U filmu ne postoji nijedna brutalna scena i njegova snaga je upravo u toj upečatljivoj posrednosti i osećanju onoga što nismo videli, a znamo da se desilo. S druge strane ispovesti žrtava u kameru daju filmu snagu istinskog dokumenta koji celokupno društvo optužuje za ćutanje i okretanje glave.

režija i scenario: Monćo Armendariz
fotografija: Aleks Katalan
uloge: Mišel Hener, Ljuis Omar, Belen Rueda, Ruben Oćandijano
nagrade: Mišel Hener – nagrada Udruženja španskih scenarista i
nagrada Sant Đordi za najbolju špansku glumicu

 

subota, 19.maj
19.00 SEDMI DAN
(El séptimo día / The 7th day)

21.00 BLEKTORN
(Blackthorn)

nedelja, 20.maj
19.00 KINEZ ZA PONETI
(Un cuento chino / Chinese Take-Away)

21.00 PRODAĆE I KIŠU
(También la lluvia / Even the Rain)

ponedeljak, 21.maj
19.00 AMADOR

21.00 CRNI HLEB
(Pa negre / Black Bread)

utorak, 22. maj
19.00ŽIVOT JE SAMO JEDAN
(Planes para mañana/Plans for Tomorrow)

21.00 AGORA
 

Bookmark and Share

Komentari

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close