konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Nema sadžaja.
Ukupno: 0

10. Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS
NIJE JOŠ MRAK
08 maj pon
15 maj pon
17:00
19:00
21:00
.
Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, održava se od 8. do 15. maja 2017. godine, a festival će obeležiti brojni noviteti i, naravno, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike. Festival u Velikoj dvorani Sava centra otvara film Još jednom s emocijom o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva. Slogan ovogodišnjeg Festivala izvučen je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a.
Najveća novina jeste da u vreme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih Evropski fond, u okviru koga postoji mogućnost za pomoć u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima. Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regionu sa marketom, postati mesto na kome će profesionalci u ovoj oblasti jednom godišnje biti u prilici da se suočavaju i upoznaju sa potencijalnom potražnjom u regionu, kao i svim aktuelnostima. To će biti jedinstven market, koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste.

Jubilarni Beldocs podeljen je u 11 programskih celina: Srpski takmičarski i revijalni program selektovao je Marko Grba Singh, a za Međunarodni takmičarski, kao i lane, pobrinuo se Greg Di Kjur. U domaćem programu biće predstavljeni premijerni naslovi, dok Međunarodni takmičarski program donosi pregršt vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja, pobednika velikih festivala dokumentarnih filmova, kao što su IDFA, Sandens, Tribeka, Berlinale…

Filmove u ovim programima žiriraće međunarodni žiri filmskih profesionalaca u sastavu:
Srpski takmičarski program:
1. Mladen Kovačević, filmski reditelj iz Srbije
2. Thierry Detaille, filmski producent iz Brisela
3. Tea Lukač, filmska rediteljka iz Srbije
Međunarodni takmičarski program:
1. Andreas Horvath, filmski reditelj iz Austrije
2. Robert Zuber, producent i reditelj iz Hrvatske
3. Adrijana Stojković, filmska rediteljka iz Srbije

Kao i dosad, Beldocs će predstaviti brojne naslove u programskim celinama kao što su Biografski dokumentarci (koji će ove godine predstaviti životne priče vrlo živopisnih likova kao što su Ingrid Bergman, Helmut Berger, Mihail Tal…), Muzičko-plesni filmovi (gde se mesta našlo za Kiki, pa Chanu, Roling Stonse…), retrospektiva jedne susedne zemlje (u ovom slučaju Hrvatska i to iz perspektive žena reditelja), te retrospektiva jednog autora, domaćeg i stranog (izbor je pao na Gorana Markovića i holandsku dokumentaristkinju Alionu van der Horst).
Velika novina Beldocs-a svakako je program Beldocs special, kojeg je podržala Fondacija za otvoreno društvo, sa temom Kreacija vs destrukcija, i koji će predstaviti angažovana ostvarenja koja ispunjavaju i visoke estetke kriterijume i standarde. Ovaj program filmova predvodi čuveni francuski pisac, filozof i reditelj sa čak dva filma – Pešmerga i Bitka za Mosul, kojima donosi izvanredna filmska dela ali ujedno i provokativne političke stavove.
Novina je i Edukativni program od 4 filma, koji će u terminu od 12 sati u DOB-u, prikazati kreativne dokumentarne filmove namenjene srednjoškolskoj omladini.
Velika novina svakako je veliki program Feelgood Movies kojeg čine tri potprograma – Eros & tanatos, Slow & ekološki i Priroda & društvo, čiji nazivi već dovoljno govore. Stevan Filipović, programski selektor, kaže da se za «filmove posle kojih ćete se osećati bolje» odlučio upravo iz njihovih tematskih raznovrsnosti u okviru zadatih tema. Tako se filmovi iz grupe Eros & Tanatos na najrazličitije načine bave neraskidivo povezanim temama seksualnosti i smrti, sa ovogodišnjim akcentom na žensku perspektivu, i žensku seksualnost. Slow filmovi su novi programski koncept u selekcijama većih svetskih festivala dokumentarnog filma, od kojih se traži izvesno «usporavanje» u vremenu histeričnog ubrzavanja, kod Ekološke teme istražuju one male zajednice koje se bore za opstanak sveta koji ih okružuje. Baš kao i Priroda i društvo, koja prikazuje najneverovatnije priče iz savremenog sveta.

Jubilarni 10. Beldocs ugostiće brojne dokumentariste iz čitavog sveta, kojima će se priključiti i gosti koji dolaze povodom marketa. To su samo neka od iznenađenja koje donosi jubilarno izdanje Beldocs-a.

Festival su podržali pored Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo, Filmski centar Srbije, Austrijski kulturni forum, Izraelska ambasada, Gete institut, Švedska ambasada, AlJazeera Balkan, MEDIA desk Srbija. Očekuje se i podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

PROGRAM
// Utorak 9.maj
17:00 OPSADA // Kreacija vs destrukcija
19:00 STO GODINA IŠČEKIVANJA //Srpski takmičarski program
21:00 NEŽELJENA BAŠTINA // Kreacija vs destrukcija

// Sreda 10.maj 
17:00 PEŠMERGA // Kreacija vs destrukcija
19:30 BITKA ZA MOSUL // Kreacija vs destrukcija
21:00 DOS PATRIAS//Srpski revijalni program
21:00 DALJINE//Srpski takmičarski program

// Četvrtak 11.5
12:00 TRIBINA KREACIJA VS DESTRUKCIJA//Kreacija vs destrukcija
17:00 LOV NA DUHOVE//Kreacija vs destrukcija
19:00 GORA // Srpski takmičarski program
21:00 ZAŠTO JE DRAGAN NAPRAVIO ORKESTAR // Srpski takmičarski program

// Petak 12.maj
17:00 BOMBA // Kreacija vs destrukcija
19:00 IZMEĐU GRANICA // Srpski takmičarski program
21:00 PRIČA O GRUPI EVA BRAUN // Srpski takmičarski program

// Subota 13.maj
17:00 ŽIVOT KAO CRTANI FILM // Kreacija vs destrukcija
19:00 PEJZAŽI RATA, PEJZAŽI MIRA // Srpski takmičarski program
21:00 RADNIČKA KLASA ODLAZI U RAJ // Srpski takmičarski program

// Nedelja 14.maj
17:00 PRELUDIJUM ZA SNAJPER // Kreacija vs destrukcija
17:00 LJUBAV // Srpski revijalni program
17:00 GRAPEVINES // Srpski revijalni program
19:00 GOSPOĐE U NAJBOLJIM GODINAMA // Srpski revijalni program
21:00 THE WAR CHRONICLES // Srpski revijalni program
 

 

 

 

Bookmark and Share

Komentari

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close