konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Kontakt

Olivera Stošić Rakić
urednica književnog i tribinskog programa
+381 (0)11 2 621 137
olivera.stosic@kcb.org.rs
 

 

 
 
Reči koje čine, reči koje osećaju... Reči koje se suočavaju sa stvarnošću, reči koje menjaju... Reči koje združene  sa slikama, pokretima, zvucima objašnjavaju složene pojave savremenog stvaralaštva, realnih i virtuelnih svetova... Napisane, izgovorene, saslušane, primljene, prosleđene... Prave reči...  Takvim rečima posvećen je rad književno-tribinski program Kulturnog centra Beograda.

Olivera Stošić Rakić, urednica programa

Književni i tribinski program

Književne programe, okrugle stolove, predavanja, radionice i diskusije samo uslovno, zbog isprepletenosti i sadržaja i formi, možemo podeliti u nekoliko celina.

Promotivni programi su posvećeni predstavljanju najznačajnijih ostvarenja u aktuelnoj izdavačkoj produkciji: promociji novih knjiga i perodike, pre svega u književnosti, ali i u oblasti likovnog, muzičkog, filmskog, naučnog stvaralaštva i kulturnog nasleđa.

Dijaloški i edukativni programi su najdinamičniji programski ciklusi zbog raznovrsnosti oblasti, tema i načina prezentacije, nužnosti interdisciplinarnog pristupa i neposrednosti reakcije na aktuelne podsticaje. Višeglasnim pristupom i stvarnim dijalogom, oni se bave temama važnim za svet u kojem živimo. Nekada su to one od izuzetnog i živog značaja za lokalnu ili nacionalnu scenu, a nekada globalni fenomeni čiji nas efekti neposredno aficiraju da ih razmotrimo i razumemo, unapredimo ili im se odupremo. Ovaj ciklus podrazumeva polemiku i produbljivanje saznanja kako o pitanjima koja nam je savremenost već postavila (među kojima su ljudska prava, globalno zagrevanje, globalizacija, interkulturalnost, zajednički standardi i mnoga druga) tako i onima koja donosi naredni trenutak. Posebno mesto u okviru ovog ciklusa ima serijal Svetlosti velegrada, koji se, kao i istoimeni Čaplinov film, kreće između „sanjanog“ i „mogućeg“ života u velegradu. Širok obim tema simboličkog i praktičnog karaktera i mnoštvo različitih stručnih i ličnih pogleda vezano je i za Beograd, njegov identitet i identifikaciju žitelja kao Beograđana.

Sasvim posebno mesto u programima Centra i jedinstvenost u našoj sredini imaju dva velika interdisciplinarna i višemedijalna autorska projekata:

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot