konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Kontakt

Svetlana Petrović
urednica likovnog programa - kustoskinja
+381 (0)11 2622 926
svetlana.petrovic@kcb.org.rs
 

Gordana Dobrić

kustoskinja
+381 (0)11 2622 926
gordana.dobric@kcb.org.rs
 

Milica Stanković Đorđević
kustoskinja
+381 (0)11 3281 407
milica.djordjevic@kcb.org.rs
 

Aleksandra Estela Bjelica Mladenović

kustoskinja
+381 (0)11 2622 757
aleksandra.estela@kcb.org.rs

"Kada sam pre devetnaest godina počela da radim u Kulturnom centru Beograda, mislila sam da su izložbe u Likovnoj galeriji važne za umetnički život ovog grada, za mlade istoričare umetnost i umetnike, još i više. Tada sam imala onu naivnu kustosku emociju, navijala za sve novo i mlado. Bila sam mlada, a Kulturni centar star.

I evo, svih ovih , nimalo lakih, godina otvarale su se izložbe: na početku svake sezone Kritičari su izabrali, dodela Nagrade Lazar Trifunović, smenjivale se umetničke generacije od već poznatih autora do onih koji tek nastupaju, otkrivali novi autorski pokušaji, osvajale nove strategije, novi kreativni produkcijski i realizacijski zahvati, izložbe su osvajale druge izložbene, alternativne i javne prostore, u svetlom okupani prostor na spratu uselila se fotografija i elektronska slika, u najveću srpsku izložbu savremene umetnosti – Oktobarski salon, došao je svet....

Sada sam ja starija, a Kulturni centar je mlad. "

Svetlana Petrović, urednica likovnog programa

Likovni program

Likovni program Kulturnog centra Beograda čini stalno kretanje između  klasičnih formi likovnih umetnosti, dizajna, arhitekture, fotografije, ambijentalnih instalacija i brojnih drugih projekata. Visoki estetski standardi, aktivan odnos prema domaćoj i međunarodnoj savremenoj umetničkoj sceni, poštovanje profesionalnih izlagačkih zahteva, raznovrsnost i kvalitet (pratećih) programa i aktivnosti, kao i centralna gradska lokacija galerija čine Centar  jednim od najrespektabilnijih mesta savremene umetnosti u Beogradu i Srbiji.

Na oko 40 samostalnih, grupnih, tematskih i monografskih izložbi godišnje, u dva galerijska prostora – Likovnoj galeriji i galeriji „Artget“ – predstavlja se savremeno stvaralaštvo domaćih i inostranih umetnika različitih generacija, poetika i stvaralačkih medija i istražuju pojave moderne i savremene umetnosti.
Sve izložbe prati dvojezični, srpsko-engleski katalog sa ilustracijama i autorskim tekstom kritičara, teoretičara i istoričara umetnosti kao svedočanstvo ne samo o održanoj izložbi nego i kao dragocen oslonac za buduća proučavanja savremene umetničke scene.
Izdavačka delatnost Centra, specijalizovana za umetnička izdanja, posebno je usmerena na srpskoj sceni retka izdanja o fotografiji u okviru dve biblioteke: Foto Artget: Teorija i Foto Artget: Monografije 5½.

Ciklusi predavanja o značajnim umetničkim pravcima, pojavama i temama, radionice novih kustoskih i umetničkih praksi, razgovori sa umetnicima i kritičarima, predstavljanje individualnih opusa i nacionalnih scena, kustoska i autorska vođenja kroz izložbe, radionice za decu i mlade sastavni su deo likovnog programa i važan činilac u razumevanju ne samo vizuelnih umetnosti nego i savremenog sveta uopšte, kako za publiku svih generacija i stepena obrazovanja tako i za aktivne kustose, kritičare, teoretičare i istoričare umetnosti.

Doprinos afirmaciji likovne kritike i kritičkom razmatranju savremenih likovnih i vizuelnih umetnosti Centar daje kao jedan od osnivača i dugogodišnji organizator dodele godišnje Nagrade „Lazar Trifunović“.

Uverenje u nepodeljivost sveta savremene umetnosti rukovodi Centar u nastojanju da stekne što bolje uvide u inostranu scenu kroz gostujuće izložbe i programe, međunarodnu saradnju i projekte, među kojima se izdvaja Oktobarski salon, najveća i najznačanija međunarodna smotra savremene vizuelne umetnosti na našem tlu, koju skoro tri decenije organizuje Kulturni centar Beograda.

Iako po svom trajanju najstariji Centra, likovni program je uvek težio ka novom, drugačijem i vrednom. Javnosti je u kontinuitetu i hrabro predstavio skoro sve nove pravce i važne autore na savremenoj umetničkoj sceni Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije od sredine XX veka do danas, i organizovao velike izložbe i interdisciplinarne i multimdijalne projekte – Jugoslovenski trijenale likovnih umetnosti, Jevreji na tlu Jugoslavije, Bečki fantastičari, Savremena danska arhitektura, Evropski pozorišni plakat, Umetnost u javnom prostoru – Beograd, Pariz, Beograd itd.

Print  
» 
» 
Bookmark and Share

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot