konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Nema sadžaja.
Ukupno: 0

Koncert dua Stana Krstajić i Ognjen Popović
Majski koncert iz ciklusa kojim obeležavamo jubilej 60 godina Kulturnog centra Beograda organizujemo u saradnju sa bliskim saradnicima Udruženjem muzičkih umetnika Srbije i našim renomiranim muzičarima i prijateljima muzičkog programa KCB-a, flautistkinjom Stanom Krstajić i klarinetistom Ognjenom Popovićem.
31 maj
p u s č p s n
20:00
foto: Marko Đoković

                              Program:
S. Kisielevski     Svita za flautu i klarinet
                              Allegro quasi recitativo
                              Allegro energico
                              Tempo di valse lente
                              Allegro agitato

K. Kumer             Duo za flautu i klarinet, op. 46/1
                              Allegro
                              Andante poco adagio
                              Allegretto con moto

D. Despić            Pas de deux, za flautu i klarinet op. 159

G. F. Teleman      Fantazija u d-molu za flautu solo
                              Dolce
                              Allegro
                              Spirituoso

O. Popović          Pogledi za klarinet solo

A. Grgin                Duo

Ž. Rivier  
             Duo za flautu i klarinet
                              Allegretto affettuoso e molto rubato
                              Lento molto doloroso
                              Presto        

Biografije:
Stana Krstajić (Zemun) je studitala flautu na FMU u klasi prof. M. Azanjca. Bila je aktivni učesnik na majstorskim kursevima K.B.Zebona, A.Mariona, S. Gacelonija i O. Nikolea. Usavršavala se kod prof. A. G. Tatu i K. Hampe, i magistrirala je kod prof. M. Henkel-Adorjan na Konzervatorijumu Rihard Štraus u Minhenu.
Aktivna je kao solista i kamerni muzičar u zemlji i u inostranstvu (Italija, Nemačka, Danska, Engleska, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Grčka). Dugi niz godina je nastupala sa prof. Oliverom Đurđević. Osnovala je trio Donne di Belgrado sa sopranom  Anetom Ilić i pijanistkinjom Natalijom Mladenović, trio Singidunum sa violinistkinjom Ksenijom Milošević i pijanistom Dejanom Subotićem, duo Diverso sa kontrabasistom Goranom Kostićem i duo Floral sa harfistkinjom Milenom Stanišić. Nastupala je sa Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Dušanom Bogdanovićem, Mirjanom Rajić, Sandrom Vučenović-Schnabel i drugima. Ostvarila je mnogobrojne snimke za arhivu radija i televizije u zemlji i inostranstvu, a snimila je i tri kompakt diska. Nastupala je na festivalima kao što su BEMUS, NIMUS, NOMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Schwetzinger Festspiele i Niederrheinischer Herbst. Konstantno prisutna na muzičkim podijumima, inspiracija je brojnim kompozitorima koji su joj posvetili svoja dela.
Stana Krstajić je bila stalno zaposlena kao prva flautistkinja Orkestra Opere Naradnog pozorišta, a od 2012. godine je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Svira na Pearl flauti od 2003. godine, kada je izabrana za svetskog promotera ovog instrumenta.

Ognjen Popović (Pančevo, 1977) je završio nižu i srednju muzičku školu u rodnom gradu. Studije je nastavio u Štutgartu, a diplomirao je i magistrirao na Visokoj akademiji za muziku u Minhenu u klasi prof. Ulfa Rodenhojzera. Godine 2012. je doktorirao na FMU u Beogradu.
Koncertirao je širom sveta kao solista i član kamernih sastava. Kao solista je nastupao sa Minhenskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, Radio orkestrom Valensije, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Gudačima Sv. Đorđa i drugima. Kao orkestarski muzičar je sarađivao sa Orkestrom Državne opere iz Štutgarta, Nemačkom kamernom akademijom iz Nojsa, Simfonijskim orkestrom iz Pasaua i Festivalskim orkestrom Maribor. Osvojio je nagrade na takmičenjima Feliks Mendelson u Berlinu (1998) i međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu (1997).
Od 2002. godine je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a iste godine je osnovao ansambl za kamernu muziku Balkanska kamerna akademija. Sa poznatim nemačkim kamernim ansamblom Villa Musica je održao brojne koncerte u Nemačkoj i Španiji, a takođe je snimio i kompakt diskove sa delima R. Štrausa i A. Ponkijelija.
Popović je umetnički direktor festivala kamerne muzike Classic fest u Pančevu. Držao je majstorske kurseve u Nemačkoj, Španiji, Crnoj Gori, kao i u Srbiji. Od 2015. godine vodi internacionalnu radionicu za klarinet Deliblatska peščara – Čardak. Bio je angažovan i kao gostujući docent na akademiji za kamernu muziku Villa Musica u Majncu (Nemačka).
Sa izdavačkom kućom Köbl iz Minhena ima ugovor za štampanje njegovih kompozicija. Od 2010. godine predaje klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
 

Bookmark and Share

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close