konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Nema sadžaja.
Ukupno: 0

Zajednički promenadni koncert duvačkih orkestara iz Štetena i Beograda
Ovaj koncert predstavlja prijateljski susret i saradnju dva ansambla, razmenu iskustava i repertoara, kao i priliku da se udruže oko zajedničkog cilja promocije i nege tradicije duvačkih ansambala.
08 jun
p u s č p s n
18:00
Beogradski duvački orkestar i Duvački orkestar Šeteten ob Rotvajl

Program:

Duvački orkestar Štetеn оb Rоtvajl, Nemačka
dirigent: Ana Stanković

V. Šnajder-Argenbil  Praznik u Riju

M. Fabricio                Storie di tutti i giorni

arr. N. Studincki         Frank Sinatra in concert

B. Kreve / B. Gaudio   Can´t take my eyes off you 

T. Berghof                   ABBA Revival (madley)

E. Trojan                     Rutz Marsch

Narodna pesma Schwarzwaldmarie

V. Fuka                       Slavonická-Polka


Beogradski duvački orkestar
dirigenti: Aleksandar Đurov i Vladimir Mustajbašić

Genić, V.Popović /arr. A.Putarek    Pozdrav Beogradu, koračnica 

L. Bernštajn / arr. N.Ivai                    West Side Story  

St. Hristić/ arr. S. Dlesk                   Predigra i igra Grlice iz baleta Ohridska legenda

E. Glavnik / arr. V. Mustajbašić       Ciganska svadba


Zajednički nastup oba orkestra

Dž. Vilijams         Olympic Spirit

F. Pokorni / arr. V.Mustajbašić    Marš Aleksandar I


Biografije orkestara i dirigenata:

Muzičko udruženje Šteten ob Rotvajl je amaterski duvački orkestar više/srednje klase iz južne Nemačke pokrajine Baden Virtemberg. Šteten ob Rotvajl je malo idilično mesto koje broji sedam stotina stanovnika. Nalazi se na pola puta između Bodenskog jezera i Štutgarta u dolini reke Ešah na obroncima planine Švarcvald. Udruženje je ove godine napunilo 92 godine i ima četrdeset aktivnih članova u rasponu od trinaest do sedamdeset godina koje povezuje velika ljubav, entuzijazam i posvećenost prema muzici i zajedničkom druženju kroz note. Takođe postoji i omladinski duvački orkestar u okviru udruženja. Repertoar udruženja je veoma raznolik i prilagođen prilici, prostoru i publici: klasični repertoar za duvački orkestar, crkvena muzika, poznate melodije klasičen muzke u aranžmanu za ovaj sastav, tradicionalna narodna muzika, evergrin i drugi oblici popularne muzike.
Brojni koncerti deo su naše godišnje sezone: nastupi na prolećnom festivalu u maju i festivalu vina u okobru, brojne crkvene svečanosti, zajednički nastupi sa prijateljskim udruženjima iz regiona i Evrope. U proseku ansambl ima pedeset proba i trideset nastupa godišnje. Centralni događaj sezone je godišnji koncert pred Božić u trećem Adventu.
Svake druge godine redovno učestvujemo na takmičenjima kako bi proverili i održali naš svirački nivo. Ove godine smo u višoj/srednjoj kategoriji osvojili maksimalan broj bodova i time potvrdili svoj kvalitet.
Izleti i koncertne turneje za naše udruženje su posebna inspiracija. Proteklih godina gostovali smo u južnom Tirolu, Švajcarskoj, Španiji i Italiji gde su koncerti održavani u koncertnim dvoranama, crkvama, kao i na trgovima, plažama i festivalima.
Od 2015. godine mesto dirigenta i muzičkog urednika Muzičkog udruženja Šteten ob Rotvajl po prvi put preuzela je žena, Ana Stanković poreklom iz Beograda. Otuda i naše interesovanje i želja da upoznamo kulturu i ljude u rodnoj zemlji naše dirigentkinje, kao i da srpskoj publici približimo tradiciju duvačkih orkestara.

Beogradski duvački orkestar
osnovan je 1995. godine sa ciljem da podstiče i unapređuje stvaralaštvo i izvođačku umetnost za duvačke instrumente i ansamble, kao i da doprinese obnovi tradicije promenadnih koncerata u dvoranama i na otvorenom.

Vladimir Mustajbašić, dirigent i umetnički rukovodilac, školovao se u Slavonskom Brodu, Vukovaru (Vojna muzička škola) i u Beogradu. Na Fakultetu muzičke umetnosti studirao je hornu u klasi prof. D. Busančića, kompoziciju u klasi prof. P. Miloševića i dirigovanje u klasi prof. M.Vukdragovića i Ž. Zdravkovića, kod koga je i magistrirao. Bio je orkestarski muzičar, i nastupao  kao solista s Reprezentativnim orkestrom Garde i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla JNA.
Kao dirigent rukovodio je duvačkim orkestrima Garde i Vazduhoplovstva, kao i Simfonijskim orkestrom i mešovitim horom Umetničkog ansambla JNA (sada „Stanislav Binički“).
Autor je muzike za kamerne ansamble i simfonijski i duvački orkestar, a kao aranžer, naročito za duvački orkestar, priznat je i u inostranstvu.
Jedan je od osnivača Beogradskog muzičkog duvačkog društva i član WASBE – svetske asocijacije simfonijskih duvačkih orkestara.
Aleksandar Đurov, dirigent, školovao se u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti, gde je diplomirao dirigovanje u klasi prof. Darinke Matić-Marović i nastavio specijalističke poslediplomske studije. Bio je orkestarski muzičar u Reprezentativnom orkestru Garde, kojim sada rukovodi kao dirigent. Član BMDD je od 2006. godine.

Bookmark and Share

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close