konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Foto:

Ukupno: 1

Najavni koncert festivala "Dani orgulja/Dies organorum" - Moris Klement (Luksemburg)
Saradnja sa Festivalom rane muzike ove godine se ogleda u zajedničkoj organizaciji koncerta Morisa Klementa, rezidencijalnog orguljaša Luksemburške filharmonije, kao tačka programskog preseka dva festivala - koncert je sastavni deo programa Festivala rane muzike, a ujedno i najavni program festivala "Dani orgulja – Dies organorum".
15 jun
p u s č p s n
20:00
Moris Klement

12. beogradski međunarodni Festival rane muzike će se ove godine održatio od 10. do 25. juna i ugostiće mnoge domaće i strane muzičare i ansamble. Koncert luksemburškog orguljaša Morisa Klementa u okviru ovog Festivala, a kojim ujedno najavljujemo početak 17. međunarodnog festivala Dani orgulja - Dies organorum je način da se dva festivala udruže oko zajedničkih ideja i ciljeva i doprinesu promociji muzike visokog kvaliteta i kulture uopšte.

Cena karte za koncert je 300 dinara.

Program:
Đovani de Mak    Capriccio sopra re, fa, mi, sol   
1550-1614

Đirolamo Freskobaldi   Toccata Primo (2do libro)        
1583-1643                             Toccata Quarta (2do libro)

Tarkvinio Merula    Capriccio cromatico del primo tono
1594-1665

Matijas Vekman
    Toccata in d                       
1619-1674

Johan Jakob Froberger    Fantasia sopra ut, ré, mi, fa, sol, la
1616-1667

Henri Persel 
   Voluntary in G
1659-1695

Georg Bem    Vater unser im Himmelreich
1661-1733           Partite sopra Wer nur den lieben Gott lässt walten

Ditrih Bukstehude    Ciaccona in e, BuxWV 160   
1637-1707                       Canzona in C, BuxWV 166   
                                      Toccata in F, BuxWV 156

Biografija:
Nakon završenih studija na konzervatorijumima u Luksemburgu, kod Alana Virta i Žana Ferara, i Briselu kod Benoa Mernijea, Moris Klement je nastavio studije orgulja kod Žana Boajea na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon (Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku u Lionu). Ova saradnja je bila presudna i korenito je uticala na Klementovu muzičku karijeru. Ovaj nagrađivani orguljaš je usavršio svoje sviranje kroz konstantan dijalog sa instrumentom. Imajući u vidu da muzika nije standardizovana umetnost, već elementarna manifestacija ljudskog života, Moris Klement pokušava da pomoću nje prenese svoju veru u istinu i lepotu. U svojoj interpretaciji teži da ujedini muzičku suštinu i formu, duh i osećajnost, kontemplaciju i strast. Za njega je imporvizacija, kako na orguljama tako i na klaviru, osnovni izvor kreativnosti i predivno polje za eksperimentisanje. Ona mu omogućava da živi muziku u svoj svojoj neposrednosti. Moris Klement izražava svoju ljubav prema klasičnoj muzici i improvizaciji kroz koncertne i pedagoške aktivnosti. Na brojnim radionicama i kursevima koje održava trudi se da podstiče kombinovanje muzičke imaginacije, stvaranja i interpretacije, pritom naglašavajući prisutnost i neposrednost. Uporedo radi kao profesor orgulja i improvizacije na Conservatoire de Musique du Nord u Luksemburgu. Trenutno je rezidencijalni orguljaš Luksemburške filharmonije i redovno nastupa sa muzičarima kao što su perkusionista Martin Grubinger i trubačica Tine Ting Helset. Kao solista nastupao je na međunarodnim festivalima u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Mineapolisu, Parizu, Lionu, Briselu, Cirihu, Minhenu, Štutgartu, Lajpcigu, Beču, Insbruku, Pragu, Milanu i Kopenhagenu.

Koncert se realizuje zahvaljujući organizaciji music:LX

Bookmark and Share

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close