konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Kontakt

  

Ljubica Solunac
urednica muzičkog programa
+381 (0)11 2622.058
+381 (0)62 800 58 31+381 (0)62 800 58 31
 

Damjana Njegić
stručna saradnica muzičkog programa
+381 (0)11 2622.058
+381 (0)62 800 58 32+381 (0)62 800 58 32

 

 

 

Nena Mihajlović
direktorka festivala Dani orgulja
+381 (0)11 2622.058
+381 (0)64 244 29 68

 

"Beograd je svet, govorili su mi muzičari, prijatelji, novinari, kada sam u leto 1986. godine pokrenula ciklus Ponoćnih koncerata ozbiljne muzike u Kulturnom centru Beograda. Beograd je svet, potvrđivala je, iz koncerta u koncert, brojna inostrana i domaća publika. Od tog leta do danas, bezbroj koncerata ozbiljne muzike realizovao je Kulturnog centra Beograda, pre svega sa mladim izvođačima jer smo njima bili najpotrebniji. Kao podrška, kao ohrabrenje za budućnost. Da je taj put bio ispravan, znam kad gledam i slušam Nemanju Radulovića na kanalu MEZZO i sećam se devetogodišnjeg dečaka i njegovog prvog solističkog koncerta na muzičkom podijumu Likovne galerije Kulturnog centra. A danas mi javljaju da je juče imao koncert u Karnegi holu, a sutra turneju u Japanu.
Beograd je svet i kad u Sabornoj crkvi slušamo Septembarske večeri duhovne muzike, a u katedrali Blažene Djevice Marije Dane orgulja. I kad nas naši prijatelji, majstori orgulja iz sveta, uveravaju da imamo jedan od najvažnijih festivala orgulja u Evropi. I Festival čembala.
Beograd je svet i kada su ga rušili. Muzika je tada bila drugačija.
Beograd je svet i kad nam Decembar svira džez, a naši muzičari i kompozitori, rasuti po svetu, dolaze posle deset, i posle dvadeset godina u Kulturni centar da sviraju za beogradsku publiku, pred kojom imaju, uvek, najveću tremu.
I pošto se u tom svetu, tokom stotinak koncerata godišnje, susrećemo, prepoznajemo i zbližavamo kroz kreativnost i talenat, kroz osetljivost i dobronamernost, onda znate zašto je ovaj posao, koji radim dvadeset dve godine, moja velika ljubav .
"

Nena Mihajlović,
urednica muzičkog programa

Muzički program

Muzički program, prepoznatljiv po visokom kvalitetu postojećih programskih celina i novih inicijativa, istrajava u podršci i negovanju muzičkog podmlatka Beograda i Srbije. Na redovnim „Koncertima u galeriji”,  koji se svakog ponedeljka uveče odvijaju u Centru, a prenosi ih i  „Dragstor ozbiljne muzike“ Radio Beograda 202 od 1986. godine nastupaju najdarovitiji izvođači i stvaraoci ozbiljne muzike, dobitnici nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, kao i već afirmisani muzičari.
Uverenje da otkrivanje mladih nada i podržavanje njihovih javnih nastupa na početku karijere, kada su podrška i profesionalna iskustva neizmerno dragoceni, predstavljaju pravu investiciju u muzičku budućnost zemlje u popunosti je urodilo plodom. U Centru su tako svoju karijeru započeli mnogi danas svetski priznati muzičari: Aleksandar Madžar, Ilija Marinković, Vesna Stanković, Miloš Raičković, Isidora Žebeljan, Nemanja Radulović, Vladimir Milošević, Stanko Madić…

Centar je danas poznat i kao pokretač i organizator dva osobena međunarodna festivala: „Dani orgulja” i  „Čembalo, živa umetnost”, na kojima nastupaju istaknuti evropski izvođači i pedagozi. Pored celovečernjih koncerata, sastavni deo ovih festivala su i višednevne majstorske radionice, kursevi, predavanja, razgovori, izložbe instrumenata i radionice za publiku.
Lorenco Gijelmi (Italija), Jan Laukvik (Norveška), Jurgen Esl i Martin Sander, (Nemačka), Dalibor Miklavčič ( Slovenija), Kristof Bozert (Nemačka), Liuve Taminga i Piter Dirksen (Holandija), Borbola Doboži i Agneš Rotko ( Mađarska), Marija Lujza-Baldasari (Italija), Egon Mihajlović (Crna Gora), Blandin Ranu (Francuska)… samo su neka od uglednih imena evropske orguljske i čembalističke muzike koja su, kao izvođači i predavači, bili učesnici međunarodnih festivala orgulja i čembala.

Pored ozbiljne muzike, Centar je na sebi svojstven način okrenut i džez muzici, posebno kroz ciklus koncerata Decembar svira džez, kojim i završava godišnji program u predprazničnoj atmosferi.

Značajne godišnjice često su povod za kreiranje posebnih interdsciplinarnih projekata i koncerata koji slave velikane u svetu muzike ( Volfgang Amadeus Mocart 2006, Beograd Horovicu 1999, Muzika Johana Sebastijana Baha 2000, koncerti posvećeni kompozitorima velikanima, kao i savremenim domaćim i stranim autorima. )

Muzički program Centra odvija se na različitim gradskim podijumima, od zdanja Skupštine grada Beograda, ustanova kulture i umetnosti, do ulica i trgova Grada, a česta su gostovanja i u drugim gradovima u Srbiji. Centar je i suorganizator i saradnik brojnih muzičkih svetkovina, kao što su Festival Belgrade Saxperience, Gitar art festival, Promenadni koncerti Beogradskog duvačkog orkestra, Svetski dan muzike, Međunarodni festival kamernih horova, Beogradski letnji festival BELEF, Međunarodna tribina kompozitora i mnogi drugi.

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot