konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Nema sadžaja.
Ukupno: 0

» Projekti
XII B I N A - Dvorišta ideja
Beogradska internacionalna nedelja arhitekture realizuje se u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda
28 мар уто
25 мај чет
19:00
.
 U periodu od 27. aprila do 25. maja, dvanaesti put po redu održaće se Beogradska internacionalna nedelja arhitekture. Naziv ovogodišnje manifestacije Dvorišta ideja proistekao je iz koncepta evropskog projekta u kojem će BINA sa još jedanaest partnera učestvovati sledeće četiri godine – Gradovi deljenja: kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum) – i polazi od pojma „dvorište“ koje je u osnovi zajednički, javni prostor u kom nastaju i dele se ideje o gradu i gradskim prostorima po meri korisnika. Kreiranjem ideja i programa u javnim gradskim prostorima podstiču se socijalne inovacije iz kreativnih sektora, koje uključuju participativne procese urbanog dizajna.
 
Ovogodišnju BINA-u svečano otvaramo u četvrtak 27. aprila u 19.00 u Likovnoj galeriji KCB-a izložbom ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU: POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE za čiji je koncept zaslužna arhitekta Ljiljana Blagojević. Ove godine se navršava 50 godina od smrti ovog velikana jugoslovenske arhitekture. Podsećanje na Dobrovića u okviru ovogodišnje B I N A –e teži da reaktivira uspavane potencijale, nataložene u složenim naslagama znanja i iskustva koje nam je ostavio. Kroz ovu izložbu ali i seriju predavanja i tribina i naučni skup publika će imati priliku da se uključi kako u kritičku reevaluaciju nezaobilaznog opusa ovog doajena jugoslovenskog modernizma, tako i u sagledavanje mogućnosti da njegova misao i delo ostanu u žiži interesovanja stručne javnosti kao inspiracija za sadašnje i buduće naraštaje arhitekata.
 
Izložbeni program se nastavlja u prostoru Muzeja grada Beograda, Resavska 40b gde će u utorak, 4. maja 2017. godine u 18.00 biti otvorene 3 izložbe i to:
IZLOŽBA: ŠKOLJKA MUZEJA: TRI KONKURSA ZA ZGRADU MUZEJA GRADA BEOGRADA
Autori: Zlata Vuksanović-Macura i Angelina Banković; IZLOŽBA: BISERI MUZEJA: BUDUĆA STALNA POSTAVKA MUZEJA GRADA BEOGRADA Autori: Angelina Banković, Dragana Stojić i  Zlata Vuksanović-Macura i izložba: GODIŠNJE NAGRADE ZA ARHITEKTURU I ARHITEKTONSKI I URBANISTIČKI KONKURSI U PERIODU MAJ 2016. – APRIL 2017.  
U Muzeju grada Beograda krajem aprila i u maju paralelno sa tri izložbe u okviru BINA-e, održavaće se i izložba „Actopolis | Umetnost akcije” u produkciji Goethe-Instituta i kulturne institucije Urbane Kinste Rur.
 
Takođe, BINA će ugostiti i izložbu Male utopije - Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije MAXXI muzeja iz Rima. Kustos izložbe gospodinPipo Ćora biće gost u Beogradu. Otvaranje izložbe je zakazano za 11. maj u 18.00 u Italijanskom institutu za kulturu.
 
U «dvorištu» ovogodišnje BINA-e posebno mesto zauzimaju 2 velika EU projekta Kreativne Evrope i to: Future Architecture Platform (2016-2017) i Shared Cities - Creative Momentum(2016-2020) u kojima je BINA partner.
Tako ćemo razmenjivati iskustva sa našim kolegama u okviru Future Architecture Platform konferencije Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost. Konferencija se organizuje sa namerom da se, imajući u vidu stanje i heterogenost namene obodnih beogradskih opština, predstave ideje za budući razvoj prigradskih teritorija ili pak rešavanje postojećih gorućih problema, a u interpretaciji predstavnika generacije evropskih arhitekata koji stupaju na profesionalnu scenu i koji će biti njeni akteri u budućnosti. Konferencija će se održati u prostoru Urbanističkog zavoda 12. i 13. maja 2017. godine.
 
Shared Cities - Creative MomentumSCCM je četvorogodišnji kulturni program / evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova čija je misija unapređenje uslova života u evropskima gradovima. Povezujući različite aspekte kulture deljenja i urbani dizajn SCCM razvija novi oblik življenja u našim gradovima. Zajednički.
 
Javna okupljanja i kreativne razmene učesnika SCCM programa kroz koje će ostvarivati zajednički programski okvir održavaće se u DVORIŠTIMA IDEJA (IDEAS YARDS) koja će biti organizovana u 6 partnerskih gradova – u Berlinu, Pragu, Bratislavi, Katovicama, Budimpešti i Beogradu. Pokretanjem eksperimentalih URBANIH ČVORIŠTA za unapređenje zajedničkih otvorenih gradskih prostora putem saradnje sa zajednicama, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog „prava na grad“ u našim uslovima.
Na javnom konkursu odabran je stručni tim Čuvari parka koji će razviti svoje projekte saradnje sa zajednicom da bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskim intervencijama unapredili otvoreni gradski prostor u bloku kod Milesevske 42. Program počinje tokom BINA manifestacije i odvijaće se narednih 6 meseci. Na početku projekta održaće se radionice u saradnji sa partnerima Mindspace iz Budimpeste i Kunstrepublik iz Berlina. U subotu 20. maja u Likovnoj galeriji KCB-a održaće se jednodnevna konferencija na temu DVORIŠTA IDEJA BEOGRAD: UČIMO DA DELIMO.
 
U okviru ovogodišnje BINA-e predstavićemo takođe dve evropske manifestacije, lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture BETA.
 
Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu. U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom trajanja manifestacije biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.
 
Tokom mesec dana trajanja BINA-e razgovaraćemo o arhitekturi znanja kao pokretaču urbanog razvoja, navijati da što pre počne izrada glavnog projekta za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, družićemo se sa stručnjacima koji grade i opremaju naše zgrade, studenti i đaci će stvarati svoju arhitekturu u radionicama i svi zajedno ćemo šetati Beogradom, upoznajući ga iznova i iznova. 
 
BINA 2017 govori jezikom transdisciplinarnosti: arhitekture, antropologije, filozofije, sociologije, muzike, vizuelnih umetnosti i dizajna. Pozivamo vas da nam se pridružite na izložbama, predavanjima, šetnjama i radionicama kako bismo zajedno doprineli stvaranju odgovornih rešenja za nove prostorne izazove sa kojima se naše okruženje stalno susreće!
Dobro došli na dvanaestu Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture, dobro došli u Dvorišta ideja!
 
Sve informacije o tačnim mestima i vremenima održavanja programa, kao i više podataka o samim programima možete naći na www.bina.rs, www.dab.rs i www.kcb.rs
 
Realizaciju programa pomogli su:
Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja, Inženjerska komora Srbije, Program Kreativna Evropa, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ambasada Portugala, Institut Kamoiš, Portugal, kao i niz komercijalnih sponzora: Gardian, Tarket, Ytong, Tikurila, Eurodom, Gir Kraljevo, Knauf
Bookmark and Share

Komentari

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close