konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Dobro došli u Kulturni centar Beograda!

U ovom prostoru se organizuju izložbe, razgovori, predavanja, koncerti … održavaju brojni muzički i filmski festivali, izdaju knjige i promoviše originalni dizajn sa beogradskim pečatom…Kulturni centar Beograda u svojim galerijama, ali i širom grada organizuje i najveću međunarodnu izložbu vizuelnih umetnosti – Oktobarski salon.

Ovde, u centru Beograda, kultura se stvara, predstavalja, menja, pulsira ritmom grada…ovaj prostor živi celog dana, 365 dana godišnje… Obiđite virtuelne prostore Centra, upoznajte se sa ljudima koji stvaraju programe i bez kojih ništa ne bi bilo moguće i nađite svoj put do Likovne galerije, Dvorane kulturnog centra, Beogradskog izloga ili Artgeta… Sigurna sam da ćete, upravo ovde, na centralnom gradskom trgu, gde se susreću prošlost i budućnost, naći ono što odgovara baš Vašoj definiciji savremene kulture.

Danica Jovović Prodanović, direktorka KCB-a 1996-jun 2009

PS I još nešto, pišite, komentarišite naše programe, važno nam je da znamo šta mislite i šta biste želeli da vidite i čujete u Kulturnom centru Beograda… Čekamo vas!"Nadam se da će i u budućnosti Centar biti izvorište i pouzdano uporište urbane kulture Beograda kojoj već decenijama postojano doprinosi podržavajući visoke stvaralačke domete, pomerajući granice kreativnosti, stalno negujući otvoren kritički dijalog, ucrtavajući nove produkcijske i organizacione standarde i osvajajući nove prostore za umetnost i kulturu.

 

Uvereni da kultura ima ogromnu moć da utiče na živote pojedinaca, nadam se da ćemo našu posvećenost, uzbuđenje i privilegiju da otkrivamo tajne ljudskog stvaralaštva, prave umetnosti i plodnog eksperimenta preneti i na mlade generacije, koje će Centar prepoznavati kao živo srce Beograda u kojem pulsira njegov urbani duh, stalna žeđ za novim idejama iz čitavog sveta i gde svaka dobra zamisao, uz istinsko htenje, talenat i znanje, može da postane uzbudljiva stvarnost. "

 

Vesna Danilović, pomoćnica direktorke za program

 

- ZNAŠ GDE JE CENTAR

 

O centru

Osnivač i pokrovitelj Kulturnog centra Beograda je Grad Beograd

Svojom formulom „mnoštvo umetnosti iz jednog centra“, atraktivnom lokacijom u najstrožem centru Beograda, u zaštićenoj, pešačkoj kulturno-istorijskoj zoni Knez Mihailove ulice, sa najlepšim pogledom na glavni gradski Trg Republike i nizom pratećih sadržaja – kafeterija, knjižara i prodavnice beogradskog suvenira, Kulturni centar Beograda je nezaobilazno mesto u upoznavanju grada, aktivni i dinamični tvorac i uvek prisutni oslonac beogradskog kulturnog života, čije delovanje povezuje ovu evropsku prestonicu sa mnogim tačkama na kulturnoj mapi sveta.

Centar je pravi dom svih umetnosti osim pozorišne, ali je i ona u svom alternativnom izrazu često prisutna u delovanju ove programski polivalentne kuće umetnosti i kulture.
U jedinstvenom kompleksu višenamenskih prostora, ukupne površine od preko 2000m², u trostrano orijentisanom zdanju Doma štampe, tipičnom predstavniku srpske arhitekture 50-ih godina prošlog veka, a često i na prostorima oko Centra, svakoga dana se prepliću izložbe savremene umetnosti, filmske projekcije, koncerti, književni programi, predavanja, radionice, tribine, konferencije, hepeninzi....
U prostoru Centra, koji čine:
• Likovna galerija (120m2)
• Galerija Artget (280 m2)
• Galerija Podroom (340m2 ) 
• bioskopska dvorana sa foajeom (747m2)
• Beogradski izlog (prodavnica suvenira, POP UP prostor) (565m2)
• ateljei i depoi (305m2) i
• poslovne i prateće prostorije (366m2),
odvija se najveći broj od preko 300 programa u godini. Međutim, raznorodnost i veličina projekata često zahtevaju drugačije i veće prostore od ovih, pa se tako prisustvo Centra oseća i na brojnim gradskim trgovima i ulicama, u alternativnim zdanjima i mestima netipičnim za umetnost i kulturu, kao i u drugim institucijama kulture, drugim gradovima u Srbiji i regionu, a sve više i širom Evrope.

Planovi i izveštaji o radu Kulturnog centra Beograda za 200920102011. i 2012. godinu.

Statut Kulturnog centra Beograda iz marta 2013. godine.

 

Print  

Misija

Kulturni centar Beograda osnovan je 1957. godine kao multidisciplinarna ustanova kulture, čija je informativna i obrazovna uloga bila preovlađujuća u godinama posleratnog razvoja novog jugoslovenskog društva i stroge političke i ideološke podeljenosti u svetu. Dobiti vest o onome što se događa „spolja“ na raznim poljima i u kulturi, i poslati informaciju o sebi u svet bilo je veoma važno. Kulturni centar je stoga počeo kao velika i dobro opremljena javna čitaonica, zatim je otvorena Likovna galerija (1961), a ubrzo i bioskop (1963), koji će potom kao legendarni DKC (Dvorana Kulturnog centra) odnegovati generacije ljubitelja filma. Centar je od samih početaka imao važnu ulogu u međunarodnoj saradnji kao organizator brojnih prezentacija našeg stvaralaštva u svetu i inostranih ostvarenja u Beogradu.

 

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot